دهمورد (Dehmurd) ، روستایی از توابع بخش آباده طشک شهرستان نیریز در استان فارس ایران است. دهمورد دارای پیشینه تاریخی زیادی است. در منابع جغرافیایی دورههای سوم تا هشتم هجری قمری، از آن به عنوان «آس» و در برخی موارد «بودنجان» و نیز «دیهمورد» یاد شده است. از جمله آثار دورههای قبل از اسلام در این منطقه بناهای معروف به «چهار طاقی» می باشد که هنوز یکی از آنها در روستای دهمورد و در مجاورت مدفن امامزاده یوسف (ع) موجود است.
در کتب تاریخی از جمله ابنبلخی،اصطخری، قزوینی و ... به نام اشاره شده است. از جمله حمداله مستوفی مینویسد: سه راه چاهک بزرگ به اصطخر در ساحل شمالی قسمتی از دریاچه بختگان که دریاچه سفویه یا چوپانان نام داشت دو شهر بود که در قرون وسطی اهمیت بسیاری داشتند. ولی امروز اثری از آن در نقشهها نیست. یکی از این دو در شش فرسخی یا هشت فرسخی چاهک بزرگ بوده و بدنجان نام داشت که قریه آس نیز خوانده میشد. حمداله مستوفی آن را به فارسی «دیهمورد» ضبط کرده و در روستای آن گندم و مورد فراوان به عمل میآید.
جمعیت این روستا بر اساس آخرین سرشماری ۲۶۳۰ نفر اعلام شده که ساکن روستا میباشند. اما لازم به ذکر است که این روستا جمعیتی بالغ بر ۴ هزار نفر دارد اما به دلیل مهاجرت غیرمتعارف اهالی، جمعیت آن تقلیل پیدا کرده است .
شغل اکثر مردم این دیار کشاورزی و دامپروری است و به زبان فارسی اصیل گفتگو میکنند.
دهمورد روستایی بزرگ و با جاذبههای طبیعی و توریستی زیادی میباشد. از جمله این جاذبهها میتوان به منطقه طبیعی و زیبای بناب ، کوچه باغهای زیبا و بکر ، مناطق تفریحی حَشَنه و بیدرس ، آبشار دهمورد و گوراب دهمورد اشاره کرد که چشمانداز زیبایی به این روستا بخشیدهاند.
اماکن تاریخی روستا که بیانگر قدمت آن میباشند عبارتند از: بقعه متبرکه امامزاده یوسف (ع) ، فضای تاریخی مسجد زینبیه که در نوبت ثبت در آثار ملی میباشد، ۱۱ آسیاب آبی و بنای چهارطاقی که همگی به ثبت آثار ملی رسیدهاند ، شهر سوخته دهمورد ، و انبوه سنگ قبرهای مکشوفه در این منطقه که قدمت برخی به ۱۵۰۰ سال اشاره کرد.
در روستای دهمورد امکانات چندی جهت رفاه حال مردم وجود دارد از جمله: درمانگاه، داروخانه، مخابرات، مدارس دخترانه (در تمامی مقاطع) و پسرانه (تا مقطع راهنمایی)، پستبانک، شورای حل اختلاف، حوزه بسیج خواهران و پایگاه مقاومت بسیج برادران، و دهیاری.
اما در مقابل مردم این منطقه از کمبودهای زیادی رنج میبرند از جمله: بیکاری، نبود فضای ورزشی جوانان، عدم وجود شعبه بانک و دستگاههای خودپرداز، نبود پزشک دائم، نبود دبیرستان پسرانه، کمبود آب شرب، عدم وجود خانه عالم، کمبود اعتبارات جهت توسعهی فضای گردشگری روستا، و عدم اجرای طرح هادی روستا و آسفالت و جدولکشی معابر و خیابانها .
لازم به ذکر است روستای دهمورد در ۸ سال دفاع مقدس ۳ شهید، ۳ آزاده و بیش از ۱۵ جانباز را تقدیم کشور نموده است.