سيد محمد برازنده- شايد معموليترين آثار و اشيا شهر ما، براي کساني که براي اولينبار شاهد آنها هستند، جذاب و ديدني باشد. اين اشيا يا جاذبهها تا اندازهاي در نظر مردمان شهر خود عادي و تکراري شدهاند که حتي ناپديد شدن هميشگي آنها هيچگونه خلل يا تغييري را در رفتار اهالي شهر ايجاد نکند. اما در همان حال، ميتواند قسمت اعظمي از علاقه و اشتياق گردشگراني را که براي ديدن آنها به اين شهرها مسافرت ميکنند از بين ببرد.
اين جاذبهها، ميراثهاي تاريخي و فرهنگي بر جاي مانده از سابقه چند هزار ساله يا چند صدساله کشورها يا شهرهاي جهان نيستند، عمري به نسبت کوتاه دارند، اما به رغم همين عمر کوتاه، هويت بسياري از مناطق را به خود اختصاص دادهاند.
جاذبههايي همچون تاکسيها و حتي آسمانخراشها. از اينرو مسافران و گردشگراني که علاقهمند به ديدن مشهورترين و ديدنيترين جاذبههاي گردشگري جهان هستند بايد شتاب کنند، زيرا بسياري از مقصدها و جاذبههاي ذلخواه اينروزهاي جهان را در آينده نخواهند ديد.
آنچه در ادامه خواهيم خواند، نگاهي گذرا به پنج جاذبه گردشگري در خطري است که از کشور تا تاکسيها را در بر گرفته است.
تاکسي زرد، نيويورک:
تاکسيهاي زرد يا کرون ويکها(crown vic) نمادي از شهر بزرگ نيويورک در سراسر جهان محسوب ميشوند. سمبلهايي که از دو دهه پيش تاکنون، الهام بخش خلق آثار هنري و سينمايي مشهور شدهاند. اما به تازگي شرکت اتومبيلسازي فورد که سازنده اين تاکسيها به شمار ميرود، تصميم به قطع ساخت آنها و جايگزين کردن مدل جديدي از تاکسيها کرده است. تاکسيهايي با سقفهاي شيشهاي که فرصت مناسبي را براي مسافران جهت ديدن آسمانخراشهاي شهر از داخل اتومبيلها به وجود ميآورد.
کافه فرهنگ، آمستردام:
خبرهاي بسياري از اين نوع کافهها در جرايد و سايتهاي خبري جهان منتشر شده است.
کافههايي که به دليل ارائه و پخش مواد مخدر، بدون اغراق، سالانه ميليونها گردشگر را به شهر آمستردام، پايتخت قديمي هلند ميکشاند. اما بدون شک، آنهايي که خواهان گذراندن تعطيلاتي خوش و خرم در اين شهر هستند، چندان دلخوشي از بودن يا ديدن اين رستورانها يا کافههاي به ظاهر مجلل ندارند. از اينرو وزارت دادگستري هلند طي قانوني جديد و به منظور ترويج و توسعه ساير مناطق گردشگري شهر و زدودن انگ اعتياد از آن، در صدد ممنوع کردن فعاليت اين کافهها و منع استعمال مواد مخدر در آنها کرده است. امري که شايد از ميزان گردشگران اين شهر بکاهد.
ونيز:
اگر چه خبرها و مشاهدات عيني حاکي از بالا آمدن سطح آب در شهر ونيز بوده و دولت ايتاليا نيز در حال بررسي طرحهايي براي ايجاد موانع و سدهاي گوناگون جهت کاهش شدت سيلابها است اما به رغم تمام اين واقعيتها، سطح خيابانها و خطوط اطراف آب راهها طي يک قرن گذشته 24 سانتيمتر پايين رفته است.
اين واقعه که بر خلاف تمام فعاليتها، نشان از فرو رفتن اين شهر تاريخي در اعماق آب ميدهد ميليونها گردشگر را بر آن داشته تا پيش از به واقعيت پيوستن اين فاجعه از آن ديدن کنند. شهري که شايد در آينده، چيزي جز يک داستان شيرين از آن باقي نماند.
دوازده حواري، استراليا:
مجموعهاي از صخرههاي آهکي برافراشته در سواحل ويکتورياي استراليا که به شکل مغروري تماماي منطقه را تحت سيزره خود قرار داده اند، اگرچه در واقعيت بيش از 9 عدد نيستند اما به دليل جذب گردشگر به دوازده حواري معروف شده اند.
با اين وجود و با توجه کم کاريهاي هميشگي يکي از اين صخرههاي فرسايش يافته و ديگر مجموعههاي باقي مانده نيز سرنوشتي اينچنين را در انتظار نشسته اند. از اين رو گردشگران علاقمند بايد تا پيش از ناپديد شدن اين حواريون سنگي به ديدن آنها بشتابند.
کوبا:
کوبا نيز از جمله جاذبههايي است که اين روزها با تحريم ورود گردشگر از سوي نزديکترين همسايه خود روبرو است. کشوري که از دهه 50 تاکنون دست نخورده باقي مانده است. کشوري که کارشناسان معتقدند درصورت از دست دادن رهبر مسن خود، فيدل کاسترو دچار دگرگوني و تحول بسيار خواهد شد. پيش بيني که هنوز اتفاق نيافتاده است.
در اين ميان، کشور امريکا که يکي از بزرگترين بازارهاي گردشگري اين کشور محسوب ميشود، سعي دارد با لغو تحريم گردشگري خود، باز هم شهروندان امريکايي را به ديدن جاذبههاي ديدني کوبا تشويق کند. جاذبههايي همچون معماري و اتومبيلهاي منحصر به فرد آن.
با اين وجود، شرايط کوبا نسبت به ديگر جاذبهها به مراتب بهتر است. چون کوبا يک کشور پهناور است