مسئله توريسم در استان يزد حائز اهميت فراوان است. زيرا اولاً فعاليتهاي اقتصادي و محور توسعه آن مبتني بر خدمات برتر مثل صنعت گردشگري و توسعه مراکز آموزشي، پژوهشي، صنعتي و ... است و ثانياً، يزد امکانات بالقوه فراواني براي توسعه اين صنعت در اختيار دارد.
گذشته از جاذبه هاي زيست محيطي و شرايط ويژه کويري و تنوع اقليمي (که در جاي خود مبحث بسيار مهمي در توسعه صنعت گردشگري استان و امکانات بالقوه آن است)، يزد به عنوان شهر تاريخ جهان در برخورداري از معماري متکي به خشت خام و هزاران اثر گرانقدر به جا مانده آن نيز داراي اهميت فراوان است.
جاذبه هاي گردشگري استان يزد
استان يزد با توجه به جاذبههاي غني طبيعي، تاريخي و بيادماندني، مذهبي فرهنگي و نيز موقعيت خوب جغرافيائي ميتواند باعث جذب و جلب توجه جهانگردان و ايرانگردان بسياري چه از خارج و چه از داخل باشد.
بخصوص داشتن تنوع آب و هوائي ( کويري – ييلاقي) ، داشتن کويرها و بيابانهاي منحصر به فرد، کثرت و پراکندگي آثار تاريخي و بيادماندني، شيوههاي زيستي بومي کهن و فرهنگ غني، اماکن مذهبي زيارتي(اسلامي و زيارتگاههاي اقليتهاي مذهبي) وجود جاذبههاي متنوع طبيعي ايران را به کانونهاي توريستي و مناطق گردشگردي جالب توجه بينالمللي تبديل کرده است.
استان يزد و بويژه شهر يزد بخاطر دارا بودن و برخوردار بودن از ارزشهاي تاريخي، سنتي، معماري کويري همراه با ابنيههاي مستحکم از قرن پنجم هجري به بعد و بافت قديمي شهر بعنوان يک شهر نمونه از الگويي از معماري سنتي و خشت خام و معماري گليم همراه با کوچههاي پيچ در پيچ و ديوارهاي بلند، طاقهاي ضربي و ساباط و بادگيرهاي رفيع و ... جايگاه ويژهاي جهت جذب و جلب توريسم داخلي و خارجي دارد و ميتواند از ديدگاه توريستي مورد توجه جهانگردان داخلي و خارجي واقع شود. هدف از تحقيق و بررسي وضع موجود و شناخت توانها و پتانسيلهاي توريستي اعم از طبيعي، تاريخي، فرهنگي مذهبي، اقتصادي و توجه و شناخت مشکلات و تنگناهاي استان بعنوان يک منطقه مستعد از نظر توريستي اعم از توريسم گذري و يا توريسم اقامتي و .. است .
صنعت گردشگري استان يزد
حلقه هاي صنعت گردشگري در استان هنوز هم کامل نشده است. هر چند در بخش ايجاد اماکن اقامتي، توفيقات استان در سالهاي اخير چشمگير بوده است، اما واقعيت اين است که در برنامه ريزيهاي هدفدار براي توسعه اين صنعت (که زنجيره اي از اقدامات آموزشي، فرهنگي، تبليغي، تدارکاتي، تأميني، برنامه ها، زيرساختها و ايجاد فضاهاي جديد را مطرح مي سازد)، هنوز هم صنعت گردشگري در استان با مشکلات متعدد مواجه است.
به نظر مي رسد در کنار همه اين عوامل، برخورداري از يک سياست معين و خط مشي عمومي نيز براي جذب گردشگران لازم است.
به هر صورت صدها اثر تاريخي و طبيعت بکرکويري استان از امکانات بالقوه بسيار مناسبي برخوردار است که مي توان در يک سياست برنامه ريزي شده و هدفدار، در صنعت گردشگري اثرات اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي آن را بر زندگي اهالي استان بسيار فراتر از وضعيت موجود تجربه کرد.
در مورد آثار تاريخي در يزدبايد گفت هر گوشه اين استان داراي آثار و ابنيه گران سنگي است که بعضاً در حد شاهکار است.
نقش جاذبه هاي کوير در رونق صنعت گردشگري
استان يزد جزئي از فلات مرکزي ايران است که بخش بزرگي از مساحت محدوده استان را کويرهاي داخل اين فلات پوشانده است.
مساحت بيابان و کويرهاي استان حدود 650 هزار هکتار است که بيش از 50 درصد از مساحت استان را فرا گرفته است.
صنعت گردشگري از بعد اقتصادي
اين صنعت با اهداف اقتصادي چون ايجاد درآمد ، کمک به بهبود وضعيت اشتغال و ايجاد شرايط بهتر توزيع درآمد از جايگاه خاصي برخودار است .
توسعه و پيشرفت اين صنعت در استان يزد که از جمله 5 استان ممتاز کشور از لحاظ جاذبه هاي متنوع گردشگري است ، نياز به شناخت علمي ويژگيهاي اقتصادي – اجتماعي و فرهنگي اين صنعت محسوس است .
گذشته از جنبه هاي فرهنگي و اجتماعي آن ، از بعد اقتصادي براساس آمارهاي سازمان جهاني گردشگري ، محوريت قرار دادن اين صنعت در اکثر کشورهاي جهان بيشتر از لحاظ درآمدي و اثرات آن بر رشد اقتصادي ملي و منطقه اي تأکيد شده است .
رشد و توسعه اين صنعت علاوه بر ايجاد رشته فعاليتهاي جديد ، زمينه فعال شدن ساير بخشهاي اقتصادي را فراهم ميآورد و در برقراري موازنه ارزي نيز تأثيرگذار است .
توسعه صنعت گردشگري با عملکرد ملي و منطقه اي بعنوان يک پتانسيل جديد، درراستاي توسعه پايدار نقش تعيين کننده دارد . با برنامه ريزي ، نظارت و حمايت دولت در اين بخش در برنامه هاي توسعه به رشد اقتصادي ، اشتغال و درآمدهاي ارزي کشور کمک خواهد شد .
استان يزد با جاذبه هاي متنوع گردشگري نه تنها از بعد داخلي بلکه از نظر گردشگران خارجي نيز بعلت برخورداري از بافت اکولوژيکي و ساخت و ساز معماري خشت خام مطرح است