یك محقق شهركردی برای نخستین بار در كشور موفق به تولید پروتئین خالص از آب پنیر به روش بیوتكنولوژی شد.
معاون پژوهش مركز تحقیقات كشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری و مجری این طرح در گفت و گو با ایانا گفت: سلولها و قارچهای آب پنیر در فرآیندی با چهار نوع مخمر همراه با ملاس رشد داده شد و پس از رشد سلول، سانتریفیوژ بر روی آن صورت گرفت و در نتیجه پروتئین تك یاختهای (SCP) تولید شد.
فرشاد زمانی افزود: با استفاده از مخمر كلایورو ماسیس فراژیلس، پروتئین تكیاختهای استحصال میشود و با استفاده از این نوع فناوری، از هر لیتر آب پنیر 20 گرم پروتئین خالص استحصال و تولید خواهد شد.
وی خاطر نشان ساخت: پروتئین تكیاختهای (SCP) تولید شده از نظر بیولوژیك ارزش فراوانی دارد و از نظر كیفیت غذایی پروتئین تكیاختهای از پروتئین موجود در گوشت و شیر ارزشمندتر است.
دكتر زمانی با اشاره به این كه در این فرآیند پروتئین به سرعت تشكیل میشود و دارای خواص اسید آمینه است، تصریح كرد: مصرف پروتئین حیوانی در كشور از استاندارد جهانی پایینتر است و پروتئین تكیاختهای میتواند بخشی از نیازهای افراد به پروتئین حیوانی را رفع و جبران كند و در كارخانههای غذایی و خوراك كودك استفاده شود.
وی گفت: وجود آب پنیر در محیط معضلات و مشكلات زیست محیطی دارد كه تولید این پروتئین تكیاختهای میتواند مشكل زیست محیطی آب پنیر را رفع كند.
به گفته دكتر زمانی هم اكنون 50 تن آب پنیر در استان چهارمحال و بختیاری تولید میشود و تولید پروتئین تكیاختهای پسابهای آب پنیر استان را جمعآوری میكند.
این پژوهشگر اضافه كرد: مراحل تولید آزمایشگاهی این پروتئین در 18 ماه تحقیق و بررسی فشرده و مداوم در مركز تحقیقات كشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری برای نخستین بار در ایران تولید شد.
مرضیه رستمی