در ميان بقاياي تاريخي پرآوازه و جهاني چون پرسپوليس ، آکروپليس ، پترا و .. ويرانههاي ديگري نيز از دنياي باستان بر جاي ماندهاند. ويرانههايي چون تخت سليمان در ايران که هنوز بيانگر شکوه تمدني چند هزار ساله هستند، اما جهانيان کمتر از آنها ديده و شنيدهاند. روزنامه انگليسي گاردين فهرستي از شکوهمندترين ويرانههاي باستاني در کشورهايي چون کامبوج، ترکيه، ايران، هند و ... را منتشر کرده که عليرغم ارزششان تا به امروز کمتر مورد توجه علاقهمندان در سراسر جهان بوده اند.
7 - کوکر / کامبوج
اين محوطه باستاني که براي هزاران سال در دل جنگل گم شده بود، در شمال کشور کامبوج قرار دارد و در فاصله 120 کيلومتري از محوطه معروف و جهاني «انکور» جاي گرفته است. تماشاي اين مجموعه شامل 24 معبد شگفتانگيز در جنگل خالي از لطف نيست. مهمترين بخش اين محوطه باستاني هرمي با ارتفاع 40 متر است که اغلب با معابد «مايا»ها مقايسه ميشود. اين محوطه در دوران باستان از سال 928 تا 944 پس از ميلاد پايتخت تمامي امپراطوري خمر بوده است.
6 - چوکی کويرا / پرو
اين محوطه باستاني که خواهر کوچک محوطه معروف و جهاني «ماچوپيچو» در پرو محسوب ميشود، از ارزشمندترين مقاصد گردشگري آمريکاي جنوبي است که در مقايسه با «ماچوپيچو» که روزانه پذيراي هزاران گردشگر است، در طول فصل گرم سال تنها مقصد چند صد نفر است. اين محوطه در ارتفاع 3 هزار متري و در ميان کوههاي پوشيده از جنگل و ابر واقع شده که در قرن پانزدهم توسط «توپا يوپانکي»، فرزند فرد سازنده «ماچوپيچو» ساخته شده است. براي رسيدن به اين محوطه شکوهمند نيازمند سفري دو روزه از شهر «کاچورا» در پرو هستيد و بازديد از اين محوطه باستاني و چند محوطه اطراف آن در مجموعه چندين روز به طول ميانجامد.
5 - آني / ترکيه
گنجينههاي فراواني در شرق ترکيه وجود دارند که يکي از آنها محوطه باستاني «آني»، پايتخت دولت «باگراتوني» در ارمنستان باستان است. اين شهر تا 400 سال پيش رو به شکوفايي بود و جمعيتي بالغ بر 100 هزار نفر در آن زندگي ميکردهاند. آني، پايتخت ارمنستان باستان، در اندک زمان به شهري ثروتمند و پرشکوه تبديل شد. ساختمانها و کليساهايي زيبا افراشته شدند، چنان که به «شهر هزار و يک کليسا» شهرت يافت. اين شهر در سال 1319 توسط يک زلزله مهيب تخريب شد و امروزه بقاياي آن از جمله کليساهاي شکوهمند، يک آتشکده زرتشتي، کاخها و ديوارهاي شهر در منطقه وسيعي پراکنده است.
4 - کانيمبرگا / پرتغال
کانيمبرگا از بزرگترين سکونتهاي رومي در پرتغال است که در حد فاصل ميان دو شهر ليسبون و پورتو قرار دارد. اين شهر در زمان روميها بسيار پررونق بود و اگرچه بزرگترين شهر رومي در پرتغال نيست، اما در ميان همه اين شهرها به بهترين شکل حفظ شده است. اگرچه بخش کوچکي از اين محوطه کاوش شده، اما هنوز حمامها، خانههاي اشرافي، آمفي تئاتر، محل اجتماع، مغازهها و باغهاي آن با موزائيکهاي شگفت انگيز بررسي و کاوش نشده است. در مرکز اين محوطه خانهاي است که بزرگترين خانه کشف شده در غرب امپراطوري روم بوده که در اطراف حوضچههاي تزئيني ساخته شده و داراي باغ ستون بندي شده، مجموعه حمام و سيستم گرمايشي منحصر به خودش است.
3 - تخت سليمان / ايران
تخت سليمان (يا آتشکده آذرگشنسب) نام محوطه تاريخي بزرگي در نزديکي تَکاب و روستاي تخت سليمان در استان آذربايجان غربي و ۴۵ کيلومتري شمال شرقي اين شهر است. تخت سليمان بزرگترين مرکز آموزشي، مذهبي، اجتماعي و عبادتگاه ايرانيان در قبل از اسلام به شمار ميرفت، اما در سال ۶۲۴ ميلادي و در حمله هراکليوس، امپراتور روميان به ايران تخريب شد. «آبا قاخان»، برادر زاده هلاکو خان که به دين اسلام گرويده بود، بر روي ويرانههاي تخت سليمان مسجدي بنا کرد که آن نيز بعدها ويران شد و تنها کاشيهايي با نقوش و خط برجسته از آن به جا مانده است که در حال حاضر موزه رضا عباسي نگهداري ميشود.
2 - پلا / اردن
اين محوطه تاريخي که در شمال دره اردن واقع شده، در واقع يک محوطه متعلق به چند دوره است که تا زمان نوسنگي محل سکونت بوده است. اين محوطه باستاني داراي بقاياي شگفتانگيزي از دوره رومي است و کاوشهاي جديد در آن منجر به کشف يک معبد متعلق به 1700 سال پيش از ميلاد و همچنين ديوارههاي شهري مربوط به اوايل عصر برنز (3200 سال قبل از ميلاد) شده است.
1 - پولا / کرواسي
آمفي تئاتر پولا تنها آمفي تئاتر به جاي مانده از دوران روم با چهار برج است که سه طبقه آن حفظ شده است. اين اثر که بين سالهاي 27 تا 68 پس از ميلاد ساخته شده، يکي از بزرگترين ميدانهاي مبارزه روميهاست که بهترين اثر حفظ شده در ميان آثار تاريخي کشور کرواسي است. اين آمفي تئاتر که مشرف به يک بندر است داراي ظرفيت 20 هزار تماشاچي است و در تابستان محل اجراي نمايشي جنگ گلادياتورها، برگزاري کنسرتها و فستيوالهاست.