سيد محمد برازنده - مناظر خيره کننده، طوفانهاي برفي مرگبار و سرگرمي پرهيجان؛ تعريف و تفسيرهايي هستند که برزبان کوهنوردان و صخره نوردان فاتح مرتفعترين قلههاي جهان براي معرفي اين کوهها به کار گرفته ميشوند. کوهنورداني که تمايل و عطش دروني خود را مقدم برهمه چيز دانسته و با به خطر انداختن زندگي خود براي دستيابي به بلندترين نقاط زمين گام برميدارند.
در اين بين، قلهها و ارتفاعاتي وجود دارند، که به شهادت تاريخ، در مواردي متعدد، اين طعم شيرين فتح را با اختتاميهاي تراژيک ميآميزند تا خود را به عنوان خطرناکترين قلههاي جهان معرفي کنند. آنچه در ادامه ميآيد معرفي پنج کوه خطرناک جهان است که توسط سايت توريزم ريويو، انتخاب شده اند.
5 - کوهستان ايگر؛ سوييس:
به آلپ ميرويم. بسياري از صخره نوردان نوردواند(The Nordwand)،دامنه شمالي کوهستان ايگر را به دليل سختي و خطرناک بودن آن ميشناسند. پس از فتح شدن اين قله در سال 1938 تاکنون اين دامنه شمالي، مورد توجه و علاقه بسياري از صخره نورداني قرار گرفت که اين کوه 3970 متري را ديواره مرگ نام نهاده بودند. با اين وجود، و برخلاف چهره مرگبار خود، اين کوه زيبايي دلچسبي نيز دارد و آن خط آهني است که از تونل وسط کوه عبور ميکند. در مسير اين خط آهن دو ايستگاه قرار دارد که مسافران ميتوانند با هربار توقف قطار در اين دو مقطع از طريق پنجرهاي که روي ديواره کوه نصب شده مناظر بيروني آن را به وضوح تماشا کنند. اين راه آهن به ايستگاهي به نام جونگفروجوک، مرتفعترين ايستگاه راه آهن اروپا ختم ميشود.
4 - کوهستان کانگچنجونگا؛ نپال، هند:
اين کوه با ارتفاع هشت هزار و 586 متري خود، سومين کوه مرتفع جهان ناميده شده است. نرخ حوادث جاني در اين کوهستان طي سالهاي اخير به 22 درصد رسيده که منجر شده است "کوهستان پنج گنجينه برفي" برخلاف روال جاري، متاسفانه داراي شمار بالاي حوادث منجر به مرگ باشد. حوادثي که در بيشتر مواقع به دليل شرايط بد و سخت آب و هوايي آن به وجود آمده اند. اين کوه براي اولين بار در سال 1955 توسط يک تيم کوه نورد انگليسي فتح شد، اما آنها به دليل احترام به عقايد ساکنان بومي اين منطقه که قله را مکاني مقدس مي شمردند، آن را به صورت کامل فتح نکرده و چند متري پايينتر از آن را انتخاب کردند. سنتي که از آن روز به بعد توسط ديگر فاتحان اين کوه نيز رعايت شد.
3 - کوهستان نانگا پاربات؛ پاکستان:
اين کوهستان که ارتفاعي هشت هزار و 126 متري دارد، نهمين قله مرتفع جهان بوده و از نظر سعود سومين کوه پر خطر جهان به شمار مي رود. اين قله که در رقابت تنگاتنگي با k2 از لحاظ مشکلات فني صعود است، بخوردار از راههاي و مسيرهاي باريک و صعب العبوري است که رسيدن به نوک قله را براي کوهنوردان بسيار مشکل و سخت کرده است. بلندترين دامنه اين کوهستان تا سطح زمين را ميتوان در ضلع جنوبي آن جست، جايي که به دامنه روپال شهرت داشته و ارتفاع آن با کوهپايه بيش از 4600 متر است. لازم به ذکر است به دليل مشکلات و سختيهاي صعود به قله و به دليل دامنه خطرناک آن، نام اين کوه را " آدم خوار"گذاشته اند.
2 - کوهستان کي2؛ پاکستان، چين:
کوهستان کي 2 در سلسله جبال کاراکورام، دومين قله مرتفع جهان با ارتفاع هشت هزار و 611 متر به شمار ميرود. اين کوه که " کوهستان وحشي" لقب گرفته يکي از خطرناکترين قلههاي جهان نيز نام گرفته است. عبور از يخچالهاي پر پيچ و خم، صعود از صخرههاي پر شيب و طي کردن مسيري با ستونهاي يخي که هر لحظه خطر سقوطي ناگهاني را در بر دارند، ساده ترين راههايي هستند که کوهنوردان را به قله رهنمون ميکنند. آمار حوادث مرگبار در اين کوهستان بسيار بالا است به نحوي که از هر چهار کوهنورد، تنها سه نفر زنده به قله دست پيدا ميکنند.
1 - آناپورانا؛ نپال:
خطرناکترين قله جهان، کوهي است که با ارتفاع هشت هزار و 91 متري خود، دهمين کوه مرتفع ناميده شده است. آناپورا که آنرا الهه برداشت محصول نيز مينامند براي اولين بار در سال 1950 فتح شد و از آن زمان تاکنون 130 کوه نورد ديگر نيز موفق به رسيدن به نوک قله آن شدند. با اين وجود کشته شدن 53 کوه نورد در مسير صعود به اين قله نرخ حوداث مرگبار در آن را به 40 درصد رساند، که در اين بين آناپورا را تبديل به خطرناکترين کوهستان جهان کرد