سيد محمد برازنده- آيا تاکنون به ذهنتان خطور کرده است که براي معالجه و درمان خود بار سفر ببنديد و به کشوري ديگر مسافرت کنيد؟ اگر چنين بوده، مطمئن باشيد که تنها نيستند. هزاران بيمار در جهان، اين شيوه درمان را براي رهايي از بند بيماري و کسالت برگزيدهاند.
اين روزها و در تداوم سوابق پيشين،مشاهده ميشود که صنعت گردشگري پزشکي، روندي رو به توسعه گرفته و هر ساله شاخه و وسعت تازهاي به آن اضافه ميشود. گستردهاي که به گفته مؤسسات معتبر جهاني تا سال 2012 درآمدي 40 تا يکصد ميليارد دلاري را نصيب پيشگامان اين صنعت خواهد کرد.
از اينرو، با توجه به رشد اين صنعت و به طبع آن، رقابت کشورها در به دست آوردن مقام بهتر جهت جلب بيشتر گردشگران بيمار، بررسي و شناسايي مقصدهاي ارزانتر و با کيفيت بالا نيازمند صرف وقتي طولاني است که در صورت انتخابي صحيح، بهترين نتيجه را براي اين دست از گردشگران در برخواهد داشت.
آنچه در ادامه ميآيد، معرفي پنج کشوري است، که در حال حاضر در رده پنج کشور نخست جذب گردشگران بيمار قرار گرفتهاند. ( لازم به ذکر است هزينههاي ذکر شده با هزينههاي درمان و جراحي در آمريکا مقايسه شده است).
پاناما:
کشور پاناما معمولاً به ارائه تسهيلات درماني کم هزينه شهرت دارد. جراحي در پاناما به مراتب ارزانتر از جراحيهاي انجام شده در آمريکا است. هزينههايي در حدود 40 تا 70 درصد کمتر از آمريکا. با اين وجود در مقايسه با کشورهاي جنوب شرق آسيا، به مراتب گرانتر ميباشند.
پاناما را کشوري مينامند که براساس معيارهايي آمريکايي بنا شده و براي گردشگران بيمار يا گردشگري پزشکي مقصدي ايمن و پيشرفته را تشکيل داده است. علاوه بر آن تمامي دستورات پزشکي در اين کشور توسط متخصصان آموزش ديده در آمريکا به بيماران تجويز ميشود. گذشته از آن واحد پول پاناما نيز دلار آمريکا است.
با توجه به همه اين موارد، ميتوان گفت اقتصاد پاناما، کاملاً بر پايه درآمدههاي حاصل از خدمات پزشکي شکل گرفته است.
برزيل:
برزيل هم اينروزها، خود را به عنوان مرکز جراحيهاي پلاستيک در جهان معرفي کرده است. ايو پيتناگاي، جراح پلاستيک معروف برزيلي، اين کشور را به مرکز توجه اين صنعت در سراسر جهان تبديل کرد. وي با مديريتي صحيح در اين حوزه، گردشگري پزشکي بومي را آنچنان توسعهداد که اکنون برزيل پس از ايالات متحده، رتبه دوم را در تعداد جراحيهاي پلاستيک جهان از آن خود کرده است.
کارشناسان پيشبيني کردهاند، موج تازهاي از سرمايهگذاريهاي مالي در بخش گردشگري پزشکي برزيل در راه است و اين کشور به زودي به مرکز گردشگري سلامت جهان تبديل خواهد شد.
گفتني است در حال حاضر تعداد بيمارستانهايي که در برزيل به ارائه خدمات درماني عمومي مشغولند بيشتر از ساير کشورهاي خارج از آمريکا است.
مالزي:
صنعت گردشگري پزشکي مالزي به تازگي پيشرفتي قابل ذکر داشته و همسو با توسعه ديگر صنايع اين کشور مسير رو به رشدي را در پيش گرفته است. براساس آمارهاي رسمي، مالزي به لطف خدمات پزشکي پيشرفته خود، موفق به جذب گردشگران بيشماري شده است.
به گونهاي که از تعداد 75 هزار گردشگر بيمار در سال 2001 به 297 هزار نفر در سال 2006 افزايش داشته است. در حال حاضر، شاخههاي متعددي از علم پزشکي همچون جراحي پلاستيک، قلب و دندان در اين کشور انجام ميگيرد که هزينهاي به مراتب ارزانتر از ايالات متحده دارند.
کارشناسان، حرفه اقتصادي، سطح بالاي دانش پزشکي و ثبات سياسي در مالزي را عامل اصلي گرايش گردشگران و سرمايهگذاران حوزه گردشگري سلامت به اين کشور ميدانند.
علاوه بر آن شبکههاي گسترده کلينيکها و بيمارستانها نيز اقتصادي پايدار را براي مالزي به همراه داشته است.
کاستاريکا:
کاستاريکا معمولاً به عنوان يکي از مقصدهاي گردشگري پر مخاطب از سوي بيماران کشورهاي آمريکاي شمالي مدنظر قرار گرفته است. بيماران و مراجعهکنندگاني که هنوز هم به دليل کيفيت بالا و ارزان خدمات درماني به اين کشور مسافرت ميکنند. يکي ديگر از مواردي که کاستاريکا را به مقصدي دلخواه براي بيماران تبديل کرده فاصله زماني کم آن با ايالات متحده است به نحوي که گردشگران ميتوانند در عرض هفت تا 10 ساعت خود را به اين کشور برسانند.
گزارشهاي اخير حاکي از آن است که بيش از 150 هزار گردشگر خارجي در سال 2006 به منظور بهره گرفتن از خدمات درماني به کاستاريکا مسافرت کردند. به تازگي نيز، به دليل رشد صنعت پزشکي، سرمايهگذاريهاي متنوعي نيز در اين بخش صورت گرفته که پيشبيني ميشود در آيندهاي نزديک جهشي چشمگير را در صنعت گردشگري سلامت کاستاريکا به وجود آورد.
هند:
براساس مطالعات مرکز ملي تحليلهاي راهبردي هند صنعت گردشگري پزشکي در اين کشور از دو منظر حائز اهميت است. ارائه خدمات با کيفيت و دريافت هزينهاي بسيار اندک. بيشتر بيمارستانهاي هند مجوز و گواهينامه مرکز بينالمللي کميسيون اشتراکي را دارا بوده و از پيشرفتهترين امکانات پزشکي و برجستهترين و مجربترين پرسنل برخوردارند. گفتني است، بخش گردشگري سلامت هند از سال 2002 تا 2006 با جهشي بالا در جذب گردشگر روبرو شد که از 150 هزار بيمار به 500 هزار افزايش يافت.