زهرا رحيمي- کوهها از مهمترين دلايل جذب گردشگران هستند و مناظر حيرت انگيزشان با وجود کولاکهاي شديد و حتي شرايط بد آب و هوايي کوه نوردان را مجذوب ميکنند.
آنها زندگيشان را به مخاطره مي اندازد تا به نوک قله برسند. ميزان خطرناکي کوهها باعث مهيج شدن سفر گردشگران بخصوص کوهنوردان ساير کشورها ميگردد. به همين منظور محققان ميزان خطرناکي کوههاي مهم جهان را مورد بررسي قرار داده و پنج کوه خطرناک جهان را به شرح ذيل معرفي کردهاند.
1- آناپورنا، نپال
آناپورنا با ارتفاع 8091 متر، دهمين کوه مرتفع جهان است که ميزان چهل درصدي خطر، آن را از نظر آماري به خطرناکترين کوه براي صعود کوه نوردان تبديل کرده؛ چنانکه از سال 1950 که براي اولين بار فتح شد تا کنون 130 نفر موفق به فتح آن شده و 53 نفر در تلاش براي رسيدن به قله آن جان باختهاند.
2- کا2، پاکستان، چين
کا2 از رشته کوههاي قره قورم معروف به کوه درنده، 8611 متر ارتفاع داشته، دومين کوه مرتفع جهان و همچنين يکي از خطرناکترين آنهاست، چنانکه آسانترين مسير صعود، کوه نوردان را مستلزم عبور از يخچالهاي طبيعي پيچيده، بالارفتن از صخرههاي پرشيب و گذشتن از مسير پوشيده از ستونهاي يخي مي کند که ممکن است هر لحظه فرو بريزند. ميزان خطر در اين مکان هم بسيار بالاست و از هر چهار نفري که به قله رسيدهاند، يک نفر در تلاش براي صعود جان باخته است.
3- نانگاپاربات، پاکستان
نانگاپاربات با ارتفاع 8126 متر نهمين کوه مرتفع جهان و از نظر دشواريهاي صعود با کوه کا2 در رقابت است که براي فتح آن بايد از شيار باريکي به سمت قله حرکت کرد. وسيعترين دامنه روي زمين با ارتفاع 4600 متر از پايه کوه، روپال نام دارد که در قسمت جنوبي نانگاپاربات واقع شده و همين ويژگي و ميزان دشواري در صعود باعث شده در ميان کوه نوردان "آدمخوار" نام بگيرد.
4- کانجنجونگا، نپال، هند
کانجنجونگا با 8586 متر ارتفاع سومين کوه مرتفع جهان نام گرفته و عواملي مانند بهمن و شرايط بد آب و هوايي باعث کاهش ميزان خطر آن در گذر زمان شدهاند. اين کوه براي اولين بار در سال 1955 توسط يک گروه اعزامي انگليسي فتح شد ولي آنها با احترام به عقايد قبايل محلي و به منظور مقدس شمردن قله آن را بطور کامل فتح نکردند و از آن پس تيمهاي کوهنوردي از اين سنت پيروي کرده و چند متري پايين تر از قله توقف ميکنند.
5- ايگر، سوئيس
صخره نوردان دامنه شمالي کوه ايگر، با نام نوردلند را به دليل خطرات و دشواريهايش به خوبي ميشناسند. اين کوه با ارتفاع 3970 متر، براي اولين بار در سال 1938 فتح شد و از آن پس دامنه شمالياش گردشگران و صخره نورداني که آن را مرلند يا ديوار مرگ ميناميدند مجذوب خود کرده است. کوهي با ويژگيهاي منحصر به فرد که اگرچه در مقايسه با رقبايش از درجه خزر کمتري برخوردار است اما لحظه به لحظه صعود آن اضطرابي خاص را در دل کوهنوردان به وجود ميآورد