زندگی کتابی است ، که بدون سفر یک صفحه آن بیشتر خوانده نمی شود.

                                                                                                                      

 

پناهگاه صخره اي A

اين پناهگاه در فاصله 13کيلو متري جهت شمال بافت تاريخي ماسوله قرار گرفته و مسير دسترسي به آن بعد از پيمايش هفت کيلو متر جاده خاکي از محدوده کهنه ماسوله به طول شش کيلو متر مسير مالرو امکانپذير مي‌باشد.

اين پناهگاه که با مداخلات انساني به شکل هندسي در آمده داراي عرض دهنه490 سانتي‌متر،عمق کلي آن 10 متر بوده و از دو بخش 570 + 430 سانتي متر به هم پيوسته تشکيل شده است،بخش انتهايي آن در ارتفاع 150 سانتي‌متر درست شده است،ارتفاع دهنه ورودي پنج متر بوده و اين ارتفاع در عمق از دو قسمت 150 + 250 سانتي‌متر تشکيل مي‌شود.بنابراين هر چه به عمق نزديک مي‌شويم به تناسب از ابعاد کلي آن کم مي‌شود.

در فاصله يک متري جهت غربي اين پناهگاه کنده کاري مشابه ورودي همين اثر با ابعاد نزديک در صخره ايجاد شده و عمق آن در حدود 250 سانتي متر مي‌باشد ، به نظر مي‌رسد کندوکاو آن ناتمام مانده است.

اين پناهگاه در موقعيت 37 درجه و 11دقيقه و 9 ثانيه عرض شمالي و 48 درجه و 59 دقيقه و 7 ثانيه طول شرقي در ارتفاع 1943 متري از سطح درياي آزاد در دامنه صخره دشته گيله سر قرار گرفته و اشرافيت به مناطق جنوبي دارد.

پناهگاه‌هاي صخره‌اي زوجي B

اين پناهگاه به آدرس فوق الذکر در دامنه صخره دشته گيله سر در فاصله 50 متري جهت شرقي پناهگاه A در موقعيت 37 درجه و 11 دقيقه و 9 ثانيه عرض شمالي و 48 درجه و 58 دقيقه و 7 ثانيه عرض شرقي در ارتفاع 1950 متري از سطح درياي آزاد قرار گرفته و به جهت زوجي بودن آن به B1 و B2 نامگذاري شده است.

پناهگاه B1

ابعاد اين پناهگاه،عرض دهنه ورودي 680 سانتي متر ، عمق کلي آن 780 سانتي متر که از دو بخش 1+ 680 سانتي‌متري تشکيل شده است يک متر انتهايي بر سکويي به ارتفاع دو متر تشکيل شده است و در سمت چپ آن حفره‌اي وجود دارد که بخشي از آن تخريب شده است، ارتفاع آن 5 متر بوده و نماي ورودي آن به شکل هندسي مستطيل و گسترش شمالي ، جنوبي درست شده است ، آثار استقراري نمايان است و خوشبختانه مورد تعرض و تخريب آنچناني قرار نگرفته است و از نظر موقعيت احداثي فوق العاده زيبا بوده بطوريکه اشرافيت کامل به مناطق جنوبي دارد .

پناهگاه B2

عرض دهنه 590 سانتي متر ، ارتفاع550 سانتي متر و عمق80 /16 سانتي متر و عرض عمق که به تناسب کم مي‌شود 450 سانتي‌متري به ارتفاع 490 سانتي متر است گسترش آن شمالي جنوبي بوده و اشرافيت کامل به مناطق جنوبي دارد.

فاصله پناهگاه b1 با B2 حدود 110 سانتي متر بوده و از ترکيب هندسي مناسبي يعني نزديک به مکعب مستطيل بر خوردار هستند ، پراکندگي سفال در محدوده بسيار کم بوده و تعدادي ابزار سنگي که نياز به مطاله بيشتري دارند ، جمع آوري شد.

پناهگاه صخره اي C

اين پناهگاه به همان آدرس و موقعيت جغرافيايي در فاصله 30 متري جهت شرقي پناهگاه‌هاي B2 و B1 در ناوديس صخرۀ دشته گيله سر قرار گرفته که بخشي از آن به مرور زمان تخريب شده است.ارتفاع دهنه 450 سانتي‌متر ، عمق440 سانتي‌متر ، عرض دهنه 220 سانتي‌متر بوده که هر چه به عمق آن نزديکتر مي‌شويم از ابعاد آن کاسته و به نقطه صفر مي‌رسد ساختار اين پناه‌گاه طبيعي بوده اما به دليل همجواري با آثار ما قبل جالب توجه و حائز اهميت است.

نتيجه‌گيري مقدماتي

1- فرم پناهگاه‌ها بسيار حائز اهميت بوده که داري اضلاع هندسي تقريبا مشابه بوده و بيان‌گر مداخلات انسان در ساخت آنها به منظور استقرار است.

2- پراکندگي سفال بسيار ناچيز بوده و ابزار سنگي مشکوفه که نياز به مطالعات بيشتري دارند، بيانگر استقرار در عصر پيش از تاريخ است.
3- موقعيت استقراري آنها با توجه به ساختار طبيعي صخرۀ دشته گيله سر و چشمه سارهاي پيرامون حائز اهميت بوده بطوريکه اشرافيت کامل بر مناطق پائين است يا جنوب جغرافيايي ، شرق و غرب دارد .

4- دسترسي به خود پناهگاه از جهت جنوبي با شيب تندي امکان‌پذير است بطوريکه از جهت شمالي ذسترسي به آن بسيار سخت بوده ويا اينکه امکانپذير نيست.

5- اين پناهگاه‌ها در غرب استان گيلان مشابهي ندارند، لذا مطالعات چند جانبه علمي کمک به سابقه استقرار بشر درمنطقه خواهد کرد.

6- پناهگاه‌ها با مداخلات انسان شکل منسجمي به خود گرفته‌اند بطوريکه نوعي معماري صخره‌اي را تداعي مي‌کنند.

7- محدوده مورد نظر داراي گونه‌هاي مختلف درختي بويژه راش،گونه‌هاي مختلف گياهي،گونه‌هاي مختلف جانوري بوده و در حال حاضر گله‌داران روستاهاي بخش مرکزي و سردار جنگل فومن از مراتع سرسبز پيرامون آن به جهت چراي دام‌هايشان استفاده مي‌کنند.

8- تا به امروز در هيچ يک از کتب تاريخي،بررسي و شناسايي و مطالعات باستان شناسي و خاطرات کوهنوردان به اين پناهگاه‌ها اشاره نشده است اميدواريم شاهد تحولاتي در آينده با مطالعه محتوايي در آنها و متعاقب آن در باستان شناسي منطقه و گسترۀ فرهنگي باشيم.

DESIGN BY SOORI
تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت برای مدیران این سایت محفوظ می باشد