اماکن مذهبي به دليل جايگاه خاص خود در ميان پيروان اديان مختلف، محل تجمع عده کثيري از زائراني است که براي انجام مراسم مذهبي و گاه در هنگام جشنها در اين اماکن گردهم جمع ميآيند. زيارتگاههايي که در مدت زماني خاص ميزبان جمعيتي ميليوني از پيروان مذهبي خاص هستند، به دليل اهميت فوق العاده خود، نيازمند جلال و شکوهي درخورند. در اين گزارش سعي شده تا چند منطقه زيارتي جهان بر گرفته از اديان و فرقههاي مختلف براي شناسايي بيشتر خوانندگان معرفي و مورد مطالعه قرار گيرند.
مکه- عربستان سعودي: شهر مکه در 50 مايلي درياي احمر در ميان درهاي شني قرار دارد. اگر چه دماي 115 فارنهايتي تابستاني آن از اين شهر مقصد تفريحي طاقت فرسايي ساخته اما به دور از تمام اين مشکلات مرکز تجلي اسلام و ميعادگاه انبوهي از مسلمانان جهان در فصول مختلف سال است. اين زادگاه پيامبر گرامي اسلام(ص) و مقدسترين شهر مسلمانان، در موسم حج ميزبان زائراني است که به شوق زيارت خانه خدا وارد آن ميشوند. مراسمي که در صورت تمکن مالي و سلامت جسمي بر هر مسلماني واجب شده است. سالانه در ماه ذي الحجه اين شهر شاهد حضور بيش از 5/2 ميليون مسلماني است که از نقاط مختلف جهان حج واجب را در آن برگزار ميکند. طواف خانه کعبه و بوسيدن حجرالاسود يکي از بخشهايي است که حاجيان در زيارت خود از خانه خدا به انجام آن ميپردازند.
شهر مکه اما حوادث تلخي را نيز در دهه هاي اخير پشت سر گذاشته است. حوادث سال 1990 و 2004 که منجر به کشته شدن بيش از 1700 تن از زائران آن شد. با اين وجود اين زيارتگاه باشکوه مسلمانان هيچگاه خالي ازمشتاقان خود نبوده است.
جاگاناتا، پوري، هند: جشنوارهها بخش مهمي از مکتب هندو را تشکيل مي دهند و جشن راتايارتا که همه ساله در ماههاي ژوئن يا ژولاي در معبد جاگاناتاي شهر پوري هند برگزار ميشود يکي از آنها است. اين معبد به همراه سه مجسمه چوبي مقدس خود، از مشهورترين معابد هندوها است که در قرن دوازدهم ميلادي بنا شده است. اين معبد نه تنها در شبه قاره هند بلکه دامنه شهرت خود را در کشورهاي غربي اروپايي و آمريکايي نيز پراکنده است. "جاگونوت" نام انگليسي آن به شمار مي رود که توسط گردشگران بريتانيايي در قرن هفدهم وارد اروپا شد. امروز ميتوان نمونههاي کوچکتري از آن را در شهرهايي همچون کوالالامپور مالزي و ايالت نيواورلان آمريکا مشاهده کرد.
کليساي جامع سنت ماري، اکسام، اتيوپي: اين کليسا در قرن هفدهم ميلادي بنا شده و ساختماني کاملا سنگي دارد. طبق افسانههاي قديمي مردم اتيوپي، تابوت عهد حضرت موسي (ع) که 10 فرمان وي را در خود جاي داده است در زمان ملکه سبا پس از پذيرفتن آيين موسي(ع) توسط منليک پسر ملکه سبا و درباريانش به سرقت رفته و به محل امروزي کليساي جامع سنت ماري در شهر اکسام آورده شد.
امروزه فارغ از صحت افسانههاي باستان، گردشگران و زائران بي شماري از سرتاسر جهان براي بازديد از اين کليسا به اتيوپي مسافرت ميکنند. در حال حاضر شهر کوهستاني اکسام به لطف برخورداري از اين سابقه تاريخي، ميزبان مسيحيان ارتدوکس بي شماري است که همه ساله براي ديدن تابوت عهد به اين شهر مسافرت مي کنند.
مونت اتوس، يونان: اين معبد در سال 1045 به دست کنستانتين نهم، امپراتور بيزانس بنا و تنها مخصوص مردان بود. حتي حيوانات ماده و کودکان نيز اجازه ورود به آن را نداشتند. اگر چه ورود حيوانات به آن اين روزها آزاد شده است اما هنوز بر خلاف قوانين اتحاديه اروپا زنان اجازه ورود به آن را دريافت نکردهاند.
منطقه مونت آتوس ناحيهاي خود مختار در شبه جزيرهاي در شمال شرق يونان است، 6670 متر از سطح دريا ارتفاع داشته و 20 صومعه با سنگهاي مرمري زيبا در آن بنا شده و از جنگل باستاني هميشه سبز بهره مي برد. در حال حاضر سالانه بيش از 350 هزار نفر که همه آنها را نيز مردان تشکيل مي دهند از اين منطقه ديدن ميکنند.
ديوار غربي، بين المقدس، فلسطين اشغالي: اين ديوار که سابقهاي دو هزار ساله دارد بقايايي از دومين معبد بيت المقدس است که به ديوار انتظار يا ديوار غربي شهرت دارد. حضرت سليمان اولين معبد را در سال 960 پيش از ميلاد بنا کرد، اما بعدها با ورود ارتش بابل اين معبد ويران و منجر به خروج يهوديان شد. معبد دوم سرنوشتي بهتر از معبد پيشين خود نداشت در سال 70 ميلادي معبد دوم نيز به دست امپراتوري روم به صورت کامل ويران و تنها ديوار غربي آن بر جاي ماند يهوديان اين ديوار را نشانه الهي و به منزله فراموش نشدن آنها از سوي خداوند ميدانند.
مسجد قبه الصخره نيز که محل معراج پيامبر اسلام بود، در اين مکان قرار گرفته است.
محمد برازنده